De myopie epidemie
Wat is myopie?
Myopie of bijziendheid is een afwijking in de correctie van het oog. Wanneer het hoornvlies te stijl is of het oog te lang dan worden de binnenvallende lichtstralen te weinig gebroken. De beelden vallen hierdoor niet óp, maar achter het netvlies en zo krijgt men een onscherp beeld. Een negatief of min-glas zorgt ervoor dat het beeld weer mooi op het netvlies belandt en dat er een scherp beeld waargenomen wordt.
We spreken van een hoge myopie vanaf -6.00 D (of dioptrie). Het risico op oogaandoeningen verhoogt bij een hoge myopie. Het zicht kan dan beschadigd worden door netvliesloslatingen, een bloeding op het centrale netvlies, glaucoom en cataract.
Myopie ontstaat meestal op reeds jonge leeftijd (tussen 6-12 jaar) aangezien het oog zich volop aan het ontwikkelen is dan. De oorzaak is vooral erfelijk bepaald, maar ook de omgevingsfactoren spelen een belangrijke rol.
Langer studeren leidt tot meer bijziendheid, blijkt uit grootschalige Britse studie.
Dit interessante artikel verscheen op 21/1/2022 op de website van vrt nieuws:
Een veranderde levensstijl de afgelopen decennia, met onder meer langer studeren, leidt tot meer bijziendheid. Die conclusie komt uit een grootschalig Brits onderzoek bij meer dan 100.000 mensen tussen 40 en 69 jaar oud. Ook bij kinderen zien oogartsen een enorme stijging van de myopie, mogelijk door het vele gebruik van schermen.
Het Brits onderzoek vond plaats tussen 2006 en 2010. Er werden in totaal 107.442 mensen tussen 40 en 69 jaar oud (geboren tussen 1939 en 1970) opgevolgd. De verschillende leeftijdsgroepen werden onderzocht en bleek dat hoe jonger de leeftijdsgroep, hoe groter de kans op bijziendheid. Waar 20
procent van de oudste leeftijdsgroep (geboren tussen 1939 en 1944) bijziend werd, steeg dit tot 29,2 procent bij de jongste leeftijdsgroep (geboren tussen 1965 en 1970).
Het vele scherm en nabijwerk speelt hier een belangrijke rol in. Prof. Leroy, Diensthoofd oogheelkunde in het UZGent legt dit uit op Radio 1: “Het is zo dat wanneer we dichtbij kijken, we een actieve inspanning leveren met een spier midden in ons oog. Als je dat heel vaak doet, heeft het oog de neiging om die spier langer te maken om zo minder inspanning te moeten leveren. En wanneer je die ooglengte of de aslengte van je ogen laat toenemen, word je bijziend. Je moet dan minder inspanning leveren om dichtbij scherp te stellen, maar objecten in de verte scherp waarnemen, wordt moeilijker.”
Het volledige artikel kan u hier vinden:
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0260993
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/01/25/britse-studie-bijziendheid/
20-20-2 regel
De ogen beschermen door schermwerk op jonge leeftijd zoveel mogelijk te beperken is dus zeker nuttig. Hierbij pleiten wij als oogartsen er ook voor om de 20-20-2 regel ter harte te nemen. Deze zegt dat voor elke 20 minuten dichtbij kijken, je ook 20 seconden in de verte moet kijken ter ontspanning. Hiernaast moeten kinderen ook 2u per dag buiten zijn. Het natuurlijke licht en het feit dat je op een verdere afstand kijk heeft namelijk een beschermende invloed op de ogen.
Bij heel snel evoluerende vormen van myopie kan de groei van het oog ook medicamenteus worden afgeremd met oogdruppels met atropine. Over de exacte werking is echter nog weinig gekend. Bespreek dit zeker met uw oogarts bij vragen.